Zoo History

met veel gesloten dierentuinen


Klant's Dierentuin

 

1947  -  1971

 

ingang Klantís Dierentuin

 

Op de kop van de Cauberg in Valkenburg lag een dierentuin: Klantís Dierentuin. De dierentuin en dressuurschool werd in 1947 geopend door Erie Klant-Hagenbeck. Klantís dierentuin groeide uit tot de toeristische topattractie van het naoorlogse Valkenburg.  Maar deze dierentuin verkreeg eigenlijk meer naam via de dressuurschool (voor dompteurs) dan via de dierentuin. Avonturiers uit heel Europa en enkele lokale jongeren werden opgeleid tot wat wel het gevaarlijkste beroep ter wereld wordt genoemd, dompteur. Eenmaal opgeleid, werden de dompteurs met hun roofdieren aan de grote internationale circussen verhuurd. De dompteurs van Klant-Hagenbeck groeiden uit tot de absolute wereldtop en werkten voor circussen en filmstudios over de hele wereld. Ook verkocht deze dierentuin gewoon dieren aan circussen.

Met ijzeren discipline, spitsvondigheid, intimidatie en heel veel bluf stoomde Erie Klant avonturiers klaar voor het gevaarlijkste beroep ter wereld. Internationale circussen en grote filmproducenten als MGM en Walt Disney klopten er aan voor scŤnes met roofdieren. Zo zien we Valkenburgse leeuwen, ijsberen, olifanten en ook dompteurs in films als Quo Vadis, Samson and Delilah, Snowbear en Fritz Langís: Das Indische Grabmal en Der Tiger von Eschnapur. Er werd samengewerkt met sterren als Deborah Kerr, Peter Ustinov, Robert Taylor en de illusionisten Siegfried en Roy.


De tijgers, ijsberen, leeuwen en olifanten hebben inmiddels plaats gemaakt voor de thermale baden van Thermae 2000. Een enkeling herinnert zich nog de dierentuin, bijna niemand weet nog dat hier ooit een wereldvermaarde dressuurschool was.

Create a Free Website